Деца с диабет от Североизточна България получиха инсулинови помпи и консумативи за тях. Това стана благодарение на Националната благотворителна кампания в подкрепа на диабетно болни деца, организирана от Денислава Ангелова, баронеса Плевенска.

Кореспондентът на БНТ във Варна Мариана Малева се включи в “Денят започва” от Университетската болница “Св. Марина” във Варна, където специалистите правят всичко възможно да поддържат едно високо ниво на лечение специално за диабетно болните деца. Но извън болничното заведение, освен родителите на болните деца, малцина си дават сметка за сериозността на това заболяване и терапията, която понякога е поддържаща до края на живота.

Мариана Малева ни срещна с г-жа Стоянова, родител на болно дете и председател на Сдружението за инсулинови помпи. Майката разказа, че преди 4 години е поставена диагнозата на детето й. Тя сподели, че родители на диабетно болни деца са принудени да водят битки с държавните институции да се осъществи реинбурсация, тъй като България е единствената държава в ЕС, която по никакъв начин не подкрепя финансово пациентите с инсулинови помпи.

Денислава Ангелова каза пред камерата на БНТ, че от години се е посветила на работа в сферата на здравеопазването, водена от желанието да помага болните да могат да живеят живота си с усмивка. Критерият за избор на кои дечица да бъдат осигурени инсулинови помпи, се определя, благодарение на проф. Йотова.

Проф. Йотова заяви, че в болницата разчитат на подкрепата на държавата, но в случая говорим за благороден жест на родолюбиви българи. Затова критерият за избор е бил помпите да отидат при най-малките пациенти, които се нуждаят от тях. Това са дечица между 1 и 4 години. Тя посочи още, че се увеличава заболеваемостта във възрастовата група под 5 години. В България има над 1500 деца с диабет, каза още тя.