Родителите на децата с диабет протестираха за пореден път днес пред сградата на Здравната каса днес. Те искат държавата да поеме инсулиновите помпи и консумативи на децата им. По думите им нищо не се е променило от последния им протест през юни досега

Няма държава, която да има сметка да отглежда потенциални инвалиди. Това заяви Ваня Стоянова, майка на дете с диабет, пред камерата на bTV в „Тази сутрин”.

Според нея помпената терапия излиза по-евтино от клинични пътеки за по-късно лечение на допълнителни усложнения на диабета.

Проблемът за децата с диабет е, че алтернативното лечение с т.нар. инсулинови писалки изисква инжектиране на инсулина по пет-шест пъти всеки ден. То е изключително болезнено и неприятно за малките деца. За сравнение, инсулиновите помпи поддържат нивото на кръвната захар стабилно и в определени рамки, и предполагат по една инжекция на няколко дни.

България все още е единствената страна в Европейския съюз, в която уредите за инжектиране на инсулин не се поемат от държават. Дори в Македония 100% от тези разходи са поети от здравните институции.

Една помпа струва около 8000 лв., а месечните консумативи излизат около 1000 лв.

„Самосезирала съм се след това, което видях”, заяви омбудсманът Мая Манолова в студиото на „Тази сутрин” по bTV. Тя заяви готовността си да работи за решаването на проблема и да изиграе ролята на медиум между всички засегнати страни по слуая.

Източник: http://m.btvnovinite.bg/article/bulgaria/obshtestvo/darzhavata-vse-oshte-ne-poema-insulinovite-pompi-na-decata-s-diabet.html