Със Специален диплом за документален филм, Специална награда за принос към развитието на хуманитарното и документално изкуство, Специална награда на журито и Награда на Съюза на филмовите дейци беше наградена университетската телевизия Mu-Vi.TV по време на церемонията по закриването 16-ия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми.

Специален диплом за документален филм бе даден на филма за донорството „Полученото даром, даром давайте“, режисьор Ива Мартинова, с главно действащо лице проф. Вилиан Платиканов, ръководител на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение към Университетската болница „Св. Марина“ – Варна.

Специалната награда за принос към развитието на хуманитарното и документално кино даде г-жа Денислава Ангелова – баронеса Плевенска на филма „Каузата Диабет“ с режисьор Ива Мартинова, в който проблемът на децата с диабет и лечението с инсулинови помпи е представен от проф. д-р Виолета Йотова, ръководител на Първа детска клиника към Университетската болница „Св. Марина“ във Варна, и семействата на малките пациенти.
Награда на Съюза на филмовите дейци (диплом и парична награда от 200 лв.) бе връчена на филма „Богородична клада“ с режисьор Христо Стойчев.

Специална награда на журито – плакет – бе присъдена на Мu-Vi.TV като първата в страната университетска интернет и цифрова телевизия.

Награда от името на Ректора връчи проф. д-р Радослав Радев за филма „Скъпоценен живот“, предоставен от Израелското посолство. Филмът разказва историята на 4-месечно палестинско дете, на което трябва да се направи костномозъчна трансплантация в израелска болница. Поставен на фона на израелско-палестинския конфликт, филмът е мощен призив за мир, изправящ зрителя пред предизвикателствата и предразсъдъците, които трябва да бъдат преодолени, когато специалисти от враждуващи страни трябва да работят рамо до рамо за една благородна кауза.
Eто пълен списък на всички наградени филми по категории:

Категория ФИЛМИ НА ЧЕРВЕНИЯ КРЪСТ

НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ – „Мюстешва“, Турция, режисьор Арман Пеккая

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА – „Ако мислиш, че си безполезен“, Финландия

НАГРАДА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ЧЕРВЕН КРЪСТ – „Екип за помощ при бедствия“, I и II част, и „Спешни медицински услуги“, I и II част, Ливан, режисьор: Наджи Бешара

Категория ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ

НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ – „Тотално отричане“, България, режисьор: Милена Кънева

НАГРАДАТА НА РЕКТОРА НА МЕДИЦИНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ в категорията Документални филми – „Скъпоценен живот“, Израел, режисьор: Шломи Елдар

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА – „Смърт – сериал за живота“, Норвегия, режисьор: Ейвинд Толас

Диплом в категорията Документални филми – „Цената на дълголетието“, България, режисьор: Валентина Коларова

Диплом в категорията Документални филми – „Последната линейка на София“, режисьор: Илиян Метев

Диплом в категорията Документални филми – „Полученото даром, даром давайте“, режисьор: Ива Мартинова

ИГРАЛНИ ФИЛМИ

НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ – „Бота“, Албания

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА – „Децата на Ирена Сендлерова“, Полша

ДРУГИ СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ

Награда на КМЕТА на гр. ВАРНА за ТВОРЧЕСКО ПОСТИЖЕНИЕ се присъди на филма „Падаща звезда“, България-Италия, режисьор: Любо Йончев.

Специален диплом се връчи на Швейцарски Червен кръст, който участва с най-много на брой филми – 13, представящи дейността на Червения кръст по целия свят.

Специален диплом се връчи и на Новозеландския Червен кръст, чийто представител пропътува 20 000 км, за да представи дейността на Червения кръст в Хоукс бей.

Съгласно регламента на Фестивала творчески съюзи, фондации, благодетели и други организации могат да учредяват свои награди, осигурени от тях. Ето и наградите, което бяха дадени:

Награда на Филмово студио New Boyana (ваучер за филмови услуги на стойност 1000 евро) за филма „Диагноза +“, режисьор: Александър Янев
Специалната награда за принос към развитието на хуманитарното и документално кино на г-жа Денислава Ангелова – баронеса Плевенска, благодетел на фестивала – на филма „Каузата Диабет“
Награда на Съюза на филмовите дейци (диплом и парична награда от 200 лв.) бе връчена на филма „Богородична клада“, режисьор: Христо Стойчев
Специална награда на журито – плакет – бе присъдена на Мu-Vi.TV като първата в страната университетска интернет и цифрова телевизия.