Здравната каса посочи нов срок инсулиновите помпи да бъдат включени в списъка за реимбурсиране. Това ще стане в средата на ноември. Инсулиновата помпа е най-съвременният начин болните от диабет да получават лечение. За бебетата и децата тя гарантира не само че ще получат инсулин навреме, но и подобрява значително качеството на живот. Помпата струва между 4 и 10 хиляди лева, а консумативите за месец – от 100 до 400 лева. Въпреки преговорите от няколко години, до момента Здравната каса не покрива разходите на родителите.

Синът на Ваня Стоянова е на 7 години, когато му откриват диабет. Вече 4 години семейството чака промяна в позицията на здравното министерство.

Ваня Стоянова: ”Инсулиновата помпа е необходимост, нещо, без което детето не може да живее, защото това е начинът и средството, което подава инсулин.”

Помпата подава инсулин според нуждите на пациента, като определя дозата преди хранене. Това е особено важно при децата, които се нуждаят от много малки дози. Помпата спестява и до 15 убождания дневно. В Европа се използва от 20 години, касите покриват поне част от разходите.

Проф. Виолета Йотова, р-л I детска клиника, УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна: ”В момента в България с усилието на родители, дарители и всякакви общественици, има около 120 деца на помпена терапия, а при нас – малко над 40. Критериите са тези, с които са започнали всички страни в началото – най-малките имат най-голяма нужда и те са в първата редица.”

Засега родителите разчитат на дарители. От Варна започна акцията на баронеса Денислава Ангелова, за първи път в България 4 деца наведнъж получиха инсулинови помпи.

Баронеса Денислава Ангелова: ”Тези хора, които имат нужда и използват инсулинови помпи, не са нуждаещи се хора, те са личности, които ние трябва да уважаваме, да уважаваме техния живот, за да можем да уважаваме и себе си.”

От няколко години се водят преговори Здравната каса да поеме консумативите за деца, бременни и тинейджъри.

Проф. Виолета Йотова, р-л I детска клиника, УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна: ”Разбира се, че държавата трябва да заеме своето място като основен снабдител и отговарящ за здравето на нацията.”

След като група родители на деца с диабет спечели делото за дискриминация, има обещание през следващата година консумативите да бъдат включени в списъка за реимбурсиране. Дали това ще се случи, ще стане ясно при представянето му на 14 ноември.