Във варненската болница „Св. Марина“ стартира националната благотворителната кампания на Денислава Ангелова-Баронеса Плевенска за дарение на инсулинови помпи и консумативи за тях на нуждаещи се деца.

За сериозността на проблема, финансовите затруднения и необходимостта от повече средства и внимание се говори постоянно. Специалистите във Варненската университетска болница „Св. Марина“ правят всичко по силите и възможностите си да поддържат европейско ниво на лечение на пациентите със завишена кръвна захар, особено на тези в детска възраст. Малцина извън персонала на болничното заведение са тези обаче, които реално осъзнават сериозността на заболяването и помагат с активни действия и конкретни стъпки. Макар в определени случаи здравето на децата ни понякога да изглежда оставено на произвола на съдбата, се оказва, че тя може да бъде и благосклонна.
Броени седмици след първоначалните разговори с Ангелова, Иванов и фондация „Фиделити” и от старта на тяхната кампания за набиране на средства, семействата на четири деца от източна България вече са значително улеснени в грижата си за тях. Парите за децата с диабет всъщност са приходите от тяхната персонална лимитирана серия червено вино „ Ensemble de merveilles“ .

Инициативата за закупуване на инсулинови помпи за деца с диабет на лимитираната серия вина „Ensemble de Merveilles“, подета от Денислава Ангелова-Баронеса Плевенска, бе подкрепена и от българската изпълнителка Мариана Попова, официалния представител на Варна в Брюксел Биляна Раева и варненския художник и график Ники Събев.

Всички средства от продажбата на новия си албум „Писмо до теб“ Мариана Попова ще дари за сърцатата мисия. Тя посвещава първата песен „Аз знам“, в изпълнение с талантливата цигуларка Десислава Кондова, на децата с диабет в България. Именно с видеото към тази песен, което започва с думите на големия български писател Дамян Дамянов „Загубил всичко, не загубвай себе си. Единствено така ще го решиш …“, Ангелова посрещна четирите деца и техните родители в УМБАЛ “Св. Марина“, за да им предостави помпите от дарението за ползване.

Официалният представител на Варна в Брюксел Биляна Раева съдейства от началото на кампанията при провеждане на срещи и разговори с Европейския съюз, Европейския парламент и Комитета на регионите, при които са обсъждани добри практики и примери от държавите, членки на ЕС.

И варненският художник и график Ники Събев не остана безучастен към благородната кампания и предостави 35 броя подписани и подпечатани авторски отпечатъка от лимитираната серия от 40 броя на творбата „Лодки в сълзите“, участвала на Международното биенале на графиката през 2015г. Цялата сума от продажбата на първата графика, както и 1/3 от цената на останалите бройки, авторът предоставя изцяло в полза на кампанията.

Семействата в нужда благодариха за жеста, а малчуганите подариха рисунки, цветя и усмивки на Ангелова. Изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Марина“ проф. д-р Жанета Георгиева и ръководителят на Първа детска клиника проф. д-р Виолета Йотова развълнувани заявиха, че се надяват това да е само началото на един съвместен, изпълнен с отлични резултати път.

Благотворителната кампания на Денислава Ангелова-Баронеса Плевенска продължава, подкрепена от български творци, за да помогне и на други нуждаещи се деца.

Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1506155