ENSEMBLE DE MERVEILLES CABERNET SAUVIGNON & MERLOT 2013

РЕКОЛТА

2013Г.

Сорт грозде:

Каберне Совиньон – 60 %; Мерло – 40 %

Отлежаване:

6 месеца в нови, френски, дъбови бъчви

Алкохол:

14 % vol.

Регион:

Тракийската низина е разположена в централната и източната част на Южна Бъгария. Тя е добре защитена от студените ветрове на север от Стара планина и допълнително предпазена на юг от високите централни части на Родопите. Гроздето е от района на Харманли.

Климат:

Умереноконтинентален, с продължителност на слънчевото греене над 3000 часа през годината и над 110 ясни дни. Горещо, сухо лято с топли нощи. Мека и топла зима. Без пролетни измръзвания и слани.

Почви:

Песъкливи и песъкливо – глинести, глинесто – варовикови.

Валежи:

586 мм средни годишни валежи

Беритба:

Подборно ръчно бране в касетки и незабавна обработка при температура на гроздето от 6˚ до 8 С˚. Технологична зрялост на гроздето – 25,6 градуса Brix.

Добив:

300 кг от декар

Винификация:

Гроздето се приема и се сортира на сортировъчни линии, след което се ронка и се отделят чепките. Алкохолната ферментация се провежда във ферментатори от неръждаема стомана от по 10 и 15 м³. Технологичния процес включва настойване на гроздовата каша при температура 7˚ – 9˚ С, от 5 до 7 дни, ферментация при температура 26˚ – 28˚ С, от 7 до 9 дни и последваща мацерация с твърдите части до 10 дни при температура 22˚ – 24˚ С. За протичане на малолактична ферментация виното е прехвърлено във френски дъбови бъчви от по 225 л.

Органолептична характеристика:

Цвят:

Наситен, тъмнорубинен цвят с вишнев оттенък.

Аромат:

Богат заплетен нос на синя слива, черни горски плодове, пипер и тютюн.

Вкус:

Мощно и богато тяло с кадифен вкус на черен шоколад и карамел. Много приятен финал със хармонични и меки танини. Дълъг спомен за вкуса и аромата – запомнящ се тероарен характер.

vino_1

ENSEMBLE DE MERVEILLES SYRAH & MERLOT & CABERNET SAUVIGNON 2013

syrah

РЕКОЛТА

2013Г.

Сорт грозде:

Сира – 40%; Мерло – 30%; Каберне Совиньон – 30 %;

Отлежаване:

4 месеца във френски дъбови бъчви

Алкохол:

14 % vol.

Регион:

Долината на Струма е разположена в югозападната част на България, между планините Рила, Пирин и Родопите. Районът е малък по площ, с много специфичен микроклимат, със силно средиземноморско влияние.

Климат:

Комбинация между умереноконтинентален и средиземноморски климат, с продължителност на слънчевото греене над 3000 часа през годината и над 200 ясни дни. Горещо и дълго, сухо лято, с топли нощи. Мека и топла зима.

Почви:

Песъкливи и песъкливо – глинести.

Валежи:

360 мм средни годишни валежи

Беритба:

Селективно бране на ръка в малки касетки, темпериране на гроздето в хладилна камера до нива 8 – 10 C и незабавна преработка.  Технологична зрялост на гроздето – 25,6 захарни градуса.

Добив:

350 кг от декар

Винификация:

Гроздето преминава през сортировъчни линии, където се сортира ръчно, ронка се, смачква се и се транспортира по гратационен път във ферментатори от неръждаема стомана, където претърпява студена мацерация при 8 – 10 C˚ за 7 – 9 дни, алкохолна ферментация при температура 24 – 28 C˚, постмацерация при 22 C˚ за 7 – 9 дни. Отцеденото вино претърпява малолактична ферментация във френски барици, където след това продължава своето съзряване и стареене.

Органолептична характеристика:

Цвят:

Наситен, жив, рубинен

Аромати:

Хармоничен, запленяващ и интригуващ, преплитат се нюанси на зрели червени плодове, подправки и елегантен френски дъб.

Вкус:

Изключително мощно, плътно тяло, с вкус на шоколад, мока и презрели плодове, с дълъг впечатляващ финал.